Fra cykelolie til olivenolie

Il Biondo (Den Blonde) er Rolf Sørensens italienske kælenavn

I sine unge dage havde Rolf Sørensen en cykelforretning i nabohuset til TAVOLINO i Helsinge, som er hans fødeby.

I dag kan man ikke længere finde cykelolie på hylderne hos naboen, men hos TAVOLINO kan vi til gengæld tilbyde den skønne olivenolie, som Rolf og Susanne Sørensen selv producerer.


Lidt om olien

Olio di oliva extra vergine "Il Biondo"IL BIONDO ("Den Blonde") er en økologisk, håndplukket, koldpresset og ufiltreret saft af olivenfrugten. En extra jomfru olivenolie, der er helt fri for tilsætningsstoffer, men med masser af naturlige antioxidanter og et lavt syreindhold.

Olien er karakteriseret ved en meget harmonisk og udpræget frugtagtig smag med en frisk og delikat eftersmag. Farven er smukt gul-grøn, olien har en dejlig tyk og flydende konsistens og er drøj i brug.

Denne olivenolie er perfekt til at dyppe det gode brød i, til bruschette, til at stænke over grillede grøntsager, til en salat med spæde blade, eller til kolde retter, marinader og grillet fisk.

Lidt om olivenlunden

Susanne og Rolf Sørensen i deres gamle olivenlundEfter næsten 25 år som professionel cykelrytter i Toscana købte Rolf Sørensen i 1990'erne en nedlagt olivenlund med over 300 oliventræer i bjergbyen Montecantini Alto mellem Firenze og Lucca.

Det over 400 år gamle stenhus blev sat i stand og dannede i en årrække rammen om familiens liv i Toscana.

Efter flytningen tilbage til Danmark har familien valgt at beholde olivenlunden og olieproduktionen.

Familien Sørensens olivenlund består af oliventræer, der er mellem 50 og 300 år gamle. Igennem de mange århundreder er der plantet flere forskellige olivensorter: 40% Frantoio, 30% Leccino, 20% Moraiolo og enkelte Pendolino og Rossellinotræer. Det er netop denne sammensætning af forskellige oliven, der er med til at gøre "Il Biondo" olivenolien helt unik og delikat. Familien producerer ca. 1000 liter årligt af denne økologiske olivenolie.

Lidt om olivenhøsten og presningen

Når olivenfrugterne er modne i slutningen af oktober, er familien, vennerne og de lokale olivendyrkere med, når de grønne og violette frugter nænsomt bliver håndplukket. Derefter opbevares frugterne i tynde lag i luftige kasser, og de transporteres inden for 24 timer til den lokale olivenmølle "Frantoio Olivicoltori Valdinievole".

I møllen koldpresses olivenfrugterne varsomt og bliver til en skøn, ufiltreret, gul-grøn olivenfrugtsaft - Olio Extra Vergine di Oliva.

Olivenolien hældes straks på datomærkede oliebeholdere, hvor den delikate frugtsmag bevares optimalt. Først ved ordremodtagelse hældes olien på flasker. Olivenolien klarer i løbet af et par måneder. Eventuelt bundfald er frugtkød, som ikke har nogen betydning for smag eller kvalitet.

Lidt mere om oliventræet

Oliventræet "Olea Europaea" er et af de ældste kulturtræer i verden, og dyrkningen er ældre end det skrevne ord.

Oliventræet er det ældste sumbol på fred. Noahs due, der vendte tilbage til arken, havde en olivengren i næbbet som tegn på Guds tilgivelse. Olivengrene indgår også i De Forenede Nationers flag.

Olivenlunde er i mange århundreder blevet betragtet som hellige, og kun de kyske jomfruer fik lov til at passe og høste frugterne. I mange middelhavslande har der op til dette århundrede været dødsstraf for at ødelægge et oliventræ.

Man brugte i tidligere tider en brændende olivengren som symbolsk fakkel ved de Olympiske Lege, hvor sejrherren blev kronet med en krans af olivenkviste. Hellig olie er olivenolie.

TILBUDSPRIS:  175,-  149,-   (500 ml)

< Til TAVOLINO's forside